9.1.2011

Lihapullia ja ruusuvanukasta

Nykyään tulee kokkailtua kotona ihan turhan harvoin. Aina tuntuu olevan kiire tai, kuten viime viikkoina, päällä on niin sitkeä flunssa, ettei juuri tee mieli syödä mitään kovin kummoista, kun siitä ei kuitenkaan maistaisi liikoja. Tänään kuitenkin ryhdistäydyin hieman, ja tein lihapullia tomaattikastikkeessa. Jälkkäriksi tein jännittävän kokeilun, ruusuvanukkaan. Ohje jälkkäriin löytyi täältä. Testasin tuota yksinkertaisempaa versiota ja tein siitäkin vain puolikkaan ohjeen, kun litra kuulosti niin suurelta määrältä. Lisäsin ohjeeseen hieman bourbon-vaniljajauhetta, mutta muuten seurasin aika tarkkaan ohjeistusta ja määriä. Seuraavalla kerralla laitan kyllä enemmän riisijauhoja ja vähemmän sokeria, tuli aika makeaa nimittäin. Muuten oli oikein hyvää jälkkäriä ja teen kyllä varmasti uudestaankin. Tällä kertaa en viitsinyt paahtaa pinnalle sokeria, mutta ehkä sitäkin voisi kokeilla. Vähän crème brûlée -henkisesti. Puolikkaasta annoksesta tuli kätevästi annokset kahdelle, joten kokonaisesta ohjeesta saa neljän hengen jälkkärit.


Ruusuvanukas kahdelle

25 g riisijauhoja
4,5 dl maitoa
50 g sokeria
0,5 rkl ruusuvettä
(2-3 rkl ruusuhilloa)

Laita kulhoon riisijauhot ja sekoita joukkoon vähitellen maitoa, kunnes muodostuu tahna. Kaada loput maidosta kasariin ja lisää sokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi, koko ajan hämmentäen. Laske lämpöä ja lisää hieman kuumaa maitoseosta riisijauhotahnaan, kaada sitten tahna kasariin. Lisää ruusuvesi, vähennä vielä lämpöä ja hauduta miedolla lämmöllä 20-25 min, koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Kaada seos uuninkestäviin pikkuvuokiin ja jäähdytä. Kuumenna uunin grillivastukset kuumiksi. Ripottele vanukkaiden pinnalle runsaasti sokeria ja nosta ne uuniin ja grillaa kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Ole tarkkana että et polta sokeria. Jäähdytä vuoat ja laita jääkaappiin. Laita pinnalle ruusuhilloa koristeeksi ja tarjoile.


Seurailin ohjetta muuten tarkoin, mutta ruusuhilloa ei löytynyt kotoa. Vanukas jäi myös vähän löysäksi ja oli tosi makeaa, eli ensi kerralla enemmän jauhoja ja vähemmän sokeria sitten. Vaniljajauhe sopi jälkiruokaan oikein hyvin, sitäkin kannattaa kokeilla. 


Ruusuvesi on minulle ihan uusi tuttavuus ruoanlaitossa, mutta maistuu nimensä mukaisesti jännittävästi ruusulle. Saisikohan siitä muitakin hauskoja ruokia aikaiseksi.. Miltä kuulostaa vaikkapa ruusujäätelö tai ruusukeksit?

Ei kommentteja: