18.6.2010

Sitruunamarenkipiirakka

Tämä nostalginen leivonnainen on ensimmäisiä, jotka joskus lapsena opin tekemään. Niin juuri, lapsena. Kun muut lapset harrastivat balettia tai ratsastusta tai mitä nyt lapset harrastavatkaan, opettelin minä leipomaan, laittamaan ruokaa ja tekemään käsitöitä. Kivaa oli, ja on vieläkin!

pohja

200g voita
4dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
ripaus suolaa
2rkl kylmää vettä tai konjakkia

Nypi voi, vehnäjauhot, sokeri ja suola ryynimäiseksi massaksi. Lisää vesi tai konjakki nopeasti sekoittaen. Painele taikina torttuvuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista 225 asteisessa uunissa.


täyte

2 sitruunaa
1½dl sokeria
2dl vettä
2 keltuaista
2rkl maissijauhoja
1rkl voita

Sekoita kattilassa vesi, sokeri, maissijauhot, sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä keltuaiset. Lämmitä vesihauteessa kunnes kiisseli sakenee. Nosta kattila jäähtymään ja sekoita kiisseliin voi. Kaasa täyte esipaistetulle pohjalle.


marenki

2 valkuaista
2rkl (tomu)sokeria

Vatkaa marenkia varten valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki kiisselin päälle ja paista torttua vielä hetken aikaa, kunnes marenki on saanut hiukan väriä.

...

Tätä työlästä ohjetta olen siis pikkutyttönä innoissani tehnyt moneen otteeseen. Ohjeistuskin näyttää näin jälkikäteen olevan hieman hatara, olen näet itse kopioinut sen jo unohtuneesta lähteestä omaan reseptivihkooni huolellisella ja mahdollisimman koukeroisella kaunokirjoituksella.

1 kommentti:

Aralia kirjoitti...

Hei!
Kyselit aikoinaan blogissani paria pistokasta kiinanruusustani (punainen kerrottu). Nyt olisi kaksi juurtunutta pistokasta tarjolla. Olen noista ottanut 5€/pistokas, sis. postikulut ja vähän vaivanpalkkaa. Jos vielä kiinnostaa, laita tieto s-postiini.