6.7.2010

Syntymäpäivä

Sunnuntaina oli hurjan hellepäivän lisäksi myös synttäripäivä. Täytin siis kunnianarvoisasti kokonaiset 24 ikävuotta, eli oikeastaan en vielä paljoakaan. Ei ainakaan vielä ehdi ikäkriisi iskeä. Ehkä se sitten ensi vuonna neljännesvuosisadan täyttyessä.. Saas nähdä. Vähän hassulta kyllä tuntuu nykyään nämä syntymäpäivät, kun vanhenemista ei samalla tavalla enää odota, kuin joskus silloin lapsena. Silloin, kun tuli hartaasti viikkokausia odotettua sitä, että täyttää kymmenen ja on saman ikäinen kuin muut kymmenvuotiaat, ne ISOMMAT. Nyt syntymäpäivät ovat jotenkin arkistuneet, ja aina ei edes suoralta kädeltä muista että kuinka vanha sitä oikein onkaan. Juhlia onneksi voi joka vuosi, ja syntymäpäivät ovatkin yksi hauskimmista syistä järjestää juhlia.

Aamupäivä meni kovasti siivoillessa ja kokkaillessa, illaksi kun olin kutsunut muutamia hyvin valikoituja vieraita juhlistamaan suurta päivää. Mukava ilta tulikin, oli paljon naurua, hyviä juttuja ja hyvää ruokaa. Lahjojakin sain muutaman, ja oikein mukavankin sellaisen: muumiaiheisen tyynyliinan sekä suureksi yllätyksekseni noin puolitoistametrisen lattiatuulettimen. Tuuletin onkin ollut kovassa käytössä melkein koko ajan siitä lähtien ja tyynyliinakin pääsee käyttöön, kunhan ensin ehdin pestä siitä tärkit pois.


Ruokatarjottavia tein kerrankin vähän pidemmän kaavan mukaan, ja jälkkäriksi laatimani kokeellinen pannacottacharlotta osoittautuikin niin hurjan hyväksi, että siitä pitää laittaa reseptikin ihan jakoon. Joten, tässä se nyt tulee, ehkä maailman kaloripitoisin jälkiruoka!


Pannacottacharlotta


kääretorttu:
2 kananmunaa
0,75dl sokeria
vajaa 1dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta

hillotäyte:
2dl mansikoita (käytin pakastettuja lohkoja)
vajaa 1dl sokeria
½tl vaniljajauhetta
½dl vettä


Kääretorttua tein puolikkaan annoksen, joka mahtui pikkuiselle miniuunipellilliselleni juuri sopivasti, mutta normaalikokoiselle uunipellille kannattaa tehdä kokonainen annos (eli tuplata tässä mainitut ainemäärät). Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi, lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe varovasti lastalla nostellen joukkoon. Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä hiukan ennen kuin kuorit sen päästä leivinpaperin pois. Levitä kääretorttupohjalle hillo, rullaa se ja aseta hetkeksi jääkaappiin lepäämään.

Kääretortun voi täyttää valmiillakin hillolla, mutta itse keittelin pakastimen tyhjennysmielessä itse hillon edelliskesän mansikoista. Ainekset vaan kattilaan ja hiljaista keittelyä noin puolisen tuntia, kunnes koostumus on sopivan kiinteä. Mansikanpalasia voi keittämisen aikana survoa kasaan, ja muutenkin keitosta kannattaa hämmennellä aika ajoin.

Vuoraa keskikokoinen, vähän keittokulhoa isompi pyöreä tarjoilukulho tuorekelmulla ja asettele sen pohjalle ja reunoille ohuehkoja kääretorttuviipaleita ihan vieri viereen.

panna cotta:
1 litra kuohukermaa
1dl sokeria
2tl vaniljajauhetta
8 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta kerma, sokeri ja vaniljajauhe ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Nosta kattila pois lämpimältä liedeltä, odota, kunnes seos ei enää kiehu ja lisää liivatelehdet hämmentäen. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa ja kaada se sitten kääretorttuviipaleilla vuorattuun kulhoon. Laita kulhon päälle kelmu ja aseta se jääkaappiin jäähtymään ja hyytymään yön ylitse.

1 kommentti:

Smagardi kirjoitti...

Hyvältä näyttää, niin jälkkäri kuin tuo sun uusi mekkokin! :)