7.11.2009

Eettistä kuluttamista



Näin Minnan lanseeraaman Meriviikon kunniaksi olen itse perehtynyt WWF:n Kalaoppaaseen ja sen innoittamana suunnitellut jatkossa pyrkiväni eettisempään kuluttamiseen. Tänään viimein sitten kaupassa päätin tarkistaa erään konkreettisimmin omaan opiskelijatalouteeni vaikuttavan tuotteen, säilykepurkkitonnikalan, tilanteen. Kalaoppaan mukaanhan tonnikalan ostaminen on erittäinkin väärin, ja ainoastaan MSC-sertifioituja tuotteita voi ostaa hyvällä omallatunnolla (pätee muuten melkein mihin tahansa muihinkin kala- ja merenelävätuotteisiin). Vaan kuinkas sitten kävikään? Kolusin säilyketonnikalapurkkihyllyt lävitse ja löysin yhden, yhden MSC-merkityn tonnikalapurkkivaihtoehdon! Tässäkö on eettiselle kuluttajalla tarjolla vaihtoehtoja?!? No, olihan kyseisessä merkissä sekä veteen että öljyyn säilöttyä tonnikalaa. Mutta silti, kovin on vähäisesti vaihtoehtoja.. Sinänsä tämän MSC-seikkailun positiivisimpana puolena pidän sitä, että vaikka kyseiset eettiset tonnikalat ovatkin kilohinnaltaan noin tuplasti kalliimpia, kuin ryöstökalastetut serkkunsa, niin vastuullista kuluttamista tulee halppismerkkinä pidetty Rainbow. Ja vaikka merkki tarjoileekin myös kasakaupalla halvempia (eli niitä ryöstökalastettuja) vaihtoehtoja, niin se kuitenkin, kuten mainittua, oli se ainoa hyllyiltä löytyvä MSC-tuotteiden tarjoaja. Pikainen vilkaisu kyseisten merkin kalasäilykkeiden valikoimaan paljastaa, että MSC-sertifikaatin on tonnikalan lisäksi saanut myös lohisäilyke. Taidanpa vastedes yrittää parhaani mukaan tukea eettistä kuluttamista ja ostaa säilyketonnikalaa puolet harvemmin, mutta MSC-sertifioituna.

6.11.2009

Viimeinkin!



Se on täällä! Lumi!

5.11.2009

Graduaa!

Apuaa!

Tai no siis, ihan hyvältähän tämä tässä vaiheessa vielä näyttää. Alkuviikosta oli toinen gradutapaaminen ja nyt sitten ensi viikolla alkavat jo ensimmäiset käytännön järjestelyt, kasvatusputkien teko ja ensimmäiset paritukset, sen sellainen puuhastelu. Hauskaa, jännittävää! Onneksi olen innoissani edes tästä, kun nyt tuntuu muutoin kasaantuvan ja kaatuvan nämä muut kouluhommat niskaan inhasti.. Liikaa kursseja, liikaa tenttejä ja liian vähän aikaa. Eikä syysmasistelun heikentämä motivaatiokaan enää oikein jaksaisi kantaa läpi tätä uuvuttavaa marraskuuta.

Tulisipa jo joulu ja joululoma!

1.11.2009

This is Halloween

Viikonloppuna olikin sitten tuo kotoinen Pyhäin(miesten)päivä, alias jenkkiläläinen Halloween. Tänä vuonna ensinmainitun muistaminen jäi melko lailla väliin ajanpuutteen takia (viime vuonnahan haahuilin hautausmaalla tunnelmoimassa kynttilämeren keskellä), kun taas jälkimmäistä tuli juhlistettua sitäkin enemmän. Vuorossa olivat sekä jo perinteiset Halloween-bileet à la Maija & Riina sekä paremman puoliskon pikkusiskon Halloween-teemaiset syntymäpäiväjuhlat. Eli tuplasti Halloweenhuumaa siis.
Halloweenbileiden iltapäivänä, eli siis lauantaina, oli vetämättömän väsynyt olo, eikä hirveemmin olisi huvittanut edes lähteä liikenteeseen, mutta onneksi oli tullut luvattua jo useammallekin taholle bileisiin osallistumisesta. Oli sitten vähän pakkomotiivit lähteä. Onneksi tällä kertaa kannatti jaksaa, sillä bileissä olikin kivaa. Juhlapaikan koristeluun ja tarjoiluihin oli viimevuotiseen tapaan satsattu melkoisesti ja pukeutumisohjeistuksenkin oli suurin osa vieraista ottanut kirjaimellisesti.. Omasta, ja pukukilvan voiton napsahtamisesta päätellen muidenkin, mielestä ylivoimaisesti paras puku oli Wizard of the Ozzin Dorothy, joka rubiinikenkiä myöten oli ilmiselvästi esikuvansa kopio. Eikä siskokaan paljoa edellisestä jäänytkin, toogineen ja murattiseppeleineen..
Synttäribileisiin valmistauduttiinkin sitten vähän rauhallisemmissa merkeissä, juhlapaikalle mentiin kukkakaupan kautta ja perillä sain kunnian toimia paremman puoliskon keittiöavustajana. Hyvää ruokaa saatiinkin aikaiseksi, slurps! Ja synttärikahvipöydän kruunasi huippusiistin näköinen Halloweenkurpitsakakku, jonka päällismarsipaani maistui taivaallisen pomeranssiselta! Illan pimetessä ja kurpitsalyhdyn luodessa ikkunan takana tunnelmaa syvennyttiinkin leppoisasti lautapelailemaan ja oleilemaan. Mukavaa.